Artikkelen inneholder annonselenker for Jærfjøla
Visste du at skjærebrettet ditt kan være en kilde til mikroplast i maten du spiser hver dag?
Det var nettopp dette som fikk oss til å ta en grundig gjennomgang av kjøkkenutstyret vårt. De siste årene har vi blitt stadig mer bevisste på både hva vi spiser, og hvordan vi lever. Vi lager mer mat fra bunnen av, og benytter mildere produkter til både hud og husvask. I tillegg har vi byttet drikkeflasker og diverse kjøkkenredskaper i plast med varianter i metall, glass eller tre.
Selv om vi lenge har hatt noen trefjøler i hus, ble de sjelden brukt. Hvorfor? Fordi de måtte håndvaskes, noe vi helt ærlig synes var litt ork. Vi ble derfor veldig glade da vi oppdaget Jærfjøla, en serie svanemerkede trefjøler som kan vaskes i oppvaskmaskinen og som ikke inneholder mikroplast, lim eller skadelige kjemikalier.
I dette innlegget:
Hvorfor bytte ut skjærebrett i plast?
Når vi kutter grønnsaker, kjøtt eller brød på en plastfjøl, skraper kniven av bittesmå plastpartikler. Disse havner i maten, og så videre ut i kroppen, vannet og naturen. Stadig mer forskning viser urovekkende funn av mikroplast i kroppen, og til og med i morsmelk.
Å unngå mikroplast fullstendig er nok en umulig oppgave. Men en veldig enkel måte å redusere mengden mikroplast vi får i oss gjennom mat, er å sørge for å ikke bruke skjærebrett i plast i matlagingen. Andre enkle tiltak er å ikke varme opp mat eller matrester i plast, og å velge drikkeflasker i glass eller metall.
Fem grunner til at vi har blitt veldig glade i Jærfjølene
Like enkle i bruk som plastfjøler
Som allerede nevnt er en av hovedgrunnene til at vi har blitt så glade i Jærfjølene våre at de ikke må håndvaskes. Vi elsker at de tåler oppvaskmaskin, og at de er like praktiske i bruk som skjærebrett i plast. Det eneste vi trenger å tenke på er å la dem tørke stående med luft på begge sider etter vask. Vi har løst dette enkelt med et billig tallerkenstativ fra IKEA som fungerer fint både til tørking og oppbevaring.
Hygieniske
Vi opplever også Jærfjølene som mer hygieniske enn andre trefjøler siden de kan vaskes i oppvaskmaskinen, som effektivt fjerner både bakterier og lukt.
Svanemerkede og uten mikroplast, lim eller andre farlige kjemikalier
Fjølene er laget av Accoya heltre, et bærekraftig materiale som kun er modifisert med eddik, trykk og varme. De inneholder dermed ikke lim med mikroplast som andre trefjøler kan gjøre, og er helt fri for skadelige kjemikalier.
Praktiske og holdbare
Jærfjølene er som nevnt like praktiske i bruk som plastfjøler, men har betydelig lengre forventet levetid.
Norskproduserte
Det liker vi ekstra godt. Jærfjøla holder til i Sandnes og produserer fjølene sine her i Norge.

Vår erfaring med Jærfjølene
Vi har nå brukt Jærfjølene våre i noen måneder, og er superfornøyde med dem. Siden de kan vaskes i oppvaskmaskinen er de like enkle i bruk som plastfjøler, noe som passer oss utmerket i en travel hverdag. Fjølene tåler vasken uten problemer, og kommer ut rene og luktfrie hver gang.
Jærfjølene koster naturlig nok mer enn skjærebrett i plast, men har til gjengjeld betydelig lengre levetid. Det kjennes også godt å vite at trefjølene ikke avgir mikroplast eller andre skadelige stoffer til maten vi spiser. Alt i alt kan vi ikke få fullrost Jærfjølene nok, og vi er veldig glade for at vi byttet ut plastfjølene våre med disse.
Rabattkode til deg som vil teste selv
Hvis du vurderer å bytte ut noen av dine skjærebrett med kvalitetsfjøler i tre, får du 5 % rabatt på Jærfjøla med vår rabattkode: Sparelosen5%