Tjen penger på bildene dine: Hvordan komme i gang med å selge stockfoto på nett

Oppdatert:

Forsidebilde til innlegget som viser et kamera på et bord foran en solnedgang som illustrasjon på å ta stockfoto bilder for å selge på nett

Annonse: Dette innlegget inneholder vår vervelenke til Shutterstock

Å selge bilder (stockfoto) på nett kan være en måte å skaffe en ekstrainntekt på – selv om du ikke er profesjonell fotograf eller har dyrt utstyr. Vi i Sparelosen har solgt bilder på nett i over ett år nå, og i dette innlegget viser vi deg hvordan du kommer i gang og deler våre beste tips.

Plattformer for å selge stockfoto

Stockfoto selges via bildebanker til bruk i alt fra reklamekampanjer og nettsider til magasiner og presentasjoner. Når du laster opp bildene dine, får du betalt hver gang noen kjøper rettigheter til å bruke dem. Blant de største plattformene er:

Vi har konto hos alle disse, og laster opp de samme bildene på de tre plattformene.

Hva slags bilder kan du selge

Kort oppsummert kan du selge alle typer bilder. Populære motiver er mennesker i hverdagslige situasjoner, natur, bylandskap, mat og abstrakte motiver.

For å se hva som legges ut til salgs kan du søke på en av plattformene etter et eller flere temaer du selv har interesse for. La deg ikke skremme om du synes de mest populære ser svært profesjonelle ut. Vår erfaring er at så lenge bildene holder god teknisk standard (er skarpe, godt belyst og høy oppløsning) så kan man også få salg.

Vi har rundt 700–800 bilder på hver plattform, hovedsakelig landskaps- og naturbilder tatt med mobil. Gode mobilbilder kan selge like bra som bilder tatt med speilreflekskamera. Vår erfaring er at særlig bilder med mennesker i dem selger godt. Vi har for eksempel solgt en del bilder av oss selv, men siden vi ikke ønsker å vise ansiktet, har vi heller lastet opp bilder hvor en av oss er med ryggen til, for eksempel hvor personen i motivet ser utover et landskap, er på en sykkel eller går på tur i skogen. 

Vi har også hatt flere salg av mer stedsspesifikke motiver, f.eks. en spesiell strand i Lofoten eller dronebilder fra fjelllandskap. Noe vi synes er interessant er at mer «stemningsfulle» bilder også selger. Vi har for eksempel solgt et bilde av et tåkete fjelllandskap, bilde av små bølger i et vann, og en video av en humle og en blomst.

Tips til redigering av bildene

Du trenger ikke dyre redigeringsprogrammer. Mange av de innebygde verktøyene i mobil eller PC/Mac er tilstrekkelige for å:

  • Rette horisonten: Skjeve horisonter i landskapsbilder virker uryddig.
  • Beskjære: Fjern uønskede elementer og fremhev hovedmotivet.
  • Juster lys og farge: Pass på å ikke overdrive filterbruk.
  • Fjerne logoer: Varemerker (f.eks. Nike, Osprey osv.) kan føre til avslag.

Det er også mulig å laste opp illustrasjoner og AI-generert innhold, men da vi ikke har erfaring med dette fokuserer dette innlegget først og fremst på bilder og videoer.

Hvor mye kan du tjene

Det er stor variasjon i hva man tjener. Et enkelt salg kan gi så lite som 0,10 USD, mens andre kan gi 3,5 USD eller mer. Videoer betaler ofte bedre; én av våre videoer (av et beltedyr i USA) har solgt for 8 USD.

Hos Shutterstock og iStock økes provisjonen din etter et visst volum, for eksempel fra 15 % til 20 % når du passerer 100 salg i året på Shutterstock.

Den store fordelen med å selge stockfoto, slik vi ser det, er at ett bilde kan selges om og om igjen. Du gjør jobben med å laste opp og fylle ut metadata én gang, og kan få passiv inntekt etterpå. Flere av våre bilder har solgt 10 ganger eller mer – selv om inntekten per salg kan være lav, blir det likevel en grei sum for hvert motiv over tid.

Slik kommer du i gang

Registreringsprosessen er stort sett lik for alle de tre ulike plattformene vi benytter. Merk at et unntak er for iStock hvor du må registrere deg gjennom appen «Contributor by Getty Images«. Her må du også laste opp 3-6 bilder før du kan bli godkjent som bidragsyter.

Her er lenker til oppstartsguider for alle de tre plattformene vi bruker:

Felles for disse tre plattformene er at alle bilder og videoer du laster opp må til godkjenning før de blir lagt ut til salg. I starten opplevde vi at mange av bildene vi lastet opp ikke ble godkjent. Noen ganger var det fordi bildet enkelt og greit ikke hadde god nok kvalitet, mens andre ganger var det fordi vi ikke hadde fylt ut riktig metadata om bildet ved opplasting.

Tips til utfylling av metadata

Det er nemlig slik at for alt du laster opp må du også fylle ut det som kalles «metadata». Dette inkluderer for eksempel en tittel på bildet, nøkkelord om bildet og eventuelle samtykkeerlæringer om bildet inneholder gjenkjennbare personer eller eiendommer. Dette er det verdt å bruke god tid på da dette er avgjørende for at bildet ditt skal dukke opp når folk søker.

ChatGPT er en god hjelper

Et av verktøyene vi bruker for å spare tid på utfylling av metadata er ChatGPT. Vi synes den er generelt veldig god på å hjelpe både med en god tittel og lage relevante nøkkelord for bildet. Deretter klipper og limer vi dette inn fra ChatGPT til opplastingsportalen. Dette forutsetter at du har en registrert bruker av ChatGPT, som gir deg mulighet til å laste opp bilde. Her er et eksempel på hva vi da skriver til ChatGPT:

  • I am uploading this picture to Shutterstock and need help to create a good description (minimum 5 words) and 30-50 single word keywords. The picture is of xx. Provide the keywords as comma separated.

Der du fyller ut xx, så forsøk å gi så mye kontekst til bildet som mulig. Da blir også nøkkelordene bedre. Du må gjerne kopiere promptet over og justere det til ditt eget bruk. Det at vi ber om «comma separated» keywords er for at da kan du kopiere og lime de rett inn i opplastingsportalen (mer om dette under). Når du først har gjort dette for et bilde, er det enklere å fortsette med de neste bildene om du har flere. Da sier du bare «Here is another picture, this is of xx, please provide relevant description and keywords in the same format.»

Model release (samtykkeerklæring)

Hvis motivet inneholder gjenkjennelige personer, må du legge ved en signert samtykkeerklæring (model release). For selvportretter er bidragsyter og modell den samme personen, men du må likevel fylle ut skjemaet. Under ser vi nærmere på hvordan du gjør dette hos Shutterstock.

Eksempel: Laste opp bilder hos Shutterstock

Nedenfor viser vi hvordan opplastingsprosessen hos Shutterstock fungerer. Dette er etter vår mening en av de enklere plattformene å komme i gang med.

Oppstart og opplasting

Vi beskriver prosessen fra en Mac, men du kan også bruke mobilappen. Vi foretrekker PC/Mac fordi det går raskere å fylle ut all nødvendig informasjon. Bildene våre ligger lagret i Apple-biblioteket, så vi eksporterer dem i høyest mulig kvalitet før opplasting.

  • Mobilopplasting: Bruker du Shutterstock-appen kan du gi den direkte tilgang til bildebiblioteket ditt, noe som er praktisk for å spare tid på opplasting av selve bildet. Likevel synes vi at det er mer effektivt å fylle ut metadata fra datamaskinen, men dette kan du også fullføre på PC/Mac etter du har lastet opp bildet fra mobilen.

Når du er innlogget på bidragsyterportalen, klikker du på den røde «Upload»-knappen øverst til høyre. Du kan laste opp ett eller flere bilder samtidig. Når opplastingen er ferdig, får du se en melding om å gå til porteføljen din for å legge inn metadata.

Legge til metadata

Klikk på bildet (eller videoen) du nettopp lastet opp. Da får du opp et felt på høyre side hvor du kan fylle inn metadata.

  1. Description: Beskriv motivet så presist som mulig, med minst fem ord. For et landskapsbilde som dette er en mulig beskrivelse: «Wooden boardwalk through dense vegetation in [sted]».
  2. Keywords: Legg til nøkkelord som beskriver bildet. Shutterstock foreslår automatisk noen ord, men du bør supplere med egne. Du kan bruke inntil 50 nøkkelord, og vårt tips er å legge til så mange relevante ord som mulig, minimum 20 eller flere. Som nevnt over, bruker du ChatGPT så limer du inn nøkkelordene i dette feltet.
  3. Category 1 and 2: Velg to kategorier som best beskriver motivet. For et naturmotiv kan du for eksempel velge «Nature» og «Sports/Recreation».

Særlig i starten kan det føles ut som en omstendelig prosess å gjøre dette for alle bildene. Vårt tips: Hold ut! Det går raskere etter hvert som du får det i fingrene. Det er også verdt å legge ned tid på, da all metadataen er svært viktig for at nettopp ditt bilde skal dukke opp når noen søker.

Sted, brukstype og rettigheter

Scroller du ned på siden vil du se flere felt som kan fylles ut.

Skjermbilde fra Shutterstock som viser opplastingsskjerm for bilde og valgmuligheter for kategori, sted, og bruk (Commercial eller Editorial)

Location: Å legge inn stedet bildet er tatt er valgfritt, men vi pleier alltid å fylle dette ut. Det kan derimot være situasjoner, eksempelvis av personvernhensyn, at du ikke vil legge dette inn. Et tips er at det også går an å legge inn mer generelle steder som f.eks et land eller en by.

Usage: Når du laster opp et bilde, må du bestemme om det skal merkes som Commercial eller Editorial. Dette påvirker hvordan kjøperne får lov til å bruke bildet.

  • Commercial: Bilder merket Commercial kan benyttes i alt fra reklamekampanjer og plakater til nettsider med kommersielt formål. Fordi de kan brukes til å selge eller markedsføre produkter og tjenester, er det strenge krav om at ingen varemerker eller gjenkjennbare personer vises uten tillatelse.
    • Eksempel: Et bilde av en person med Nike-joggesko vil som regel avvises om Nike-logoen er synlig. Vi har opplevd å få avvist bilder tatt av oss selv hvor dette har vært tilfelle. Det samme har skjedd med en Osprey logo på en sekk. Vi har lært oss å retusjere slike logoer før opplasting slik at de blir godkjent.
  • Editorial: Bilder merket Editorial kan benyttes i nyhetsartikler, magasiner, blogger og andre redaksjonelle sammenhenger – men ikke i reklame eller direkte markedsføring. Her er det som oftest tillatt at varemerker vises. Et krav når du laster opp editorial bilder er at dato og sted for når bildet er tatt må skrives inn i tittelen. Dette må følge et fast format: CITY, STATE/COUNTRY – MONTH DAY, YEAR.
    • Eksempel: Om vi skulle lastet opp bildet over ville det blitt: «Florida, United States – February 1 2020: Wooden boardwalk through dense vegetation in the Everglades.»

De fleste bildene vi laster opp som Commercial, da det er dette som virker for oss som selger best og gir kjøper størst mulig frihet til bruk. Når det er sagt, har du et godt beskrivende bilde av et spesielt sted du tenker kan være nyttig i en – så bør du vurdere å laste dette opp som Editorial i stedet.

Releases (samtykkeerklæring)

Hvis noen kan identifiseres i bildet, må du legge ved en signert Model Release – dette er en samtykkeerklæring fra personen som er i bildet. Hos Shutterstock må du printe ut og fylle ut dette skjemaet.

«Contributor» er fotografen, og «Model» er personen avbildet. Vær obs på at alle datofelt må følge engelsk format, altså f.eks 5 June 1990 for en fødelsdato eller 15 February 2025 for en signaturdato. Når det gjelder Visual Reference-feltet (bildereferanse), så bruker vi et passbilde av oss selv. Merk at du også må ha et vitne til å underskrive. Når alt er fylt ut tar vi så et bilde av det utfylte skjemaet med passbildet på. Merk også at om du laster opp et selvportrett så blir model og contributor det samme (skjemaet må fortsatt fylles ut).

Skjermbilde fra Shutterstock som viser opplastingsskjerm for model release

Når det er gjort går du til «Create new release» og laster det opp. Gi filen et beskrivende navn, for eksempel «Navn Navnesen Self-portrait». Denne model release-en kan gjenbrukes for fremtidige opplastinger, så lenge bildet er tatt før signaturdatoen.

Metadata for andre plattformer

Eksempelet over fokuserer på Shutterstock, men her er noen korte tips om du bruker Adobe Stock og/eller iStock:

  • Adobe Stock:
    • «Description» på Shutterstock tilsvarer «Title» hos Adobe.
    • Nøkkelord fra Shutterstock kan limes rett inn hos Adobe.
    • Adobe foreslår selv kategorier, men du bør sjekke at de stemmer.
  • iStock:
    • Du må fylle ut både «Title» og «Description».
    • «Title» kan være den korte versjonen du bruker på Shutterstock/Adobe, mens «Description» bør være mer utfyllende. Til «Title» pleier vi å lime inn samme tittel som den vi har laget til Adobe Stock og Shutterstock, men til på description så må vi lage noe mer utfyllende informasjon om bildet. Her kan ChatGPT hjelpe, men det kan også være at tittelen du har laget kan splittes i to om den er veldig beskrivende. For eksempel bildet vi viste over kan ha tittel «Wooden boardwalk» mens beskrivelsen «Passing through dense vegetation in Everglades, Florida».

Det finnes mange gode guider på nett om hvordan du best lager metadata. Vi lærte selv mye av hjelpesidene til hver plattform:

Oppsummering

Å selge bilder på nett kan være en god måte å skaffe seg en ekstra inntekt på, men det kan virke krevende i starten – fra registrering og opplasting til utfylling av metadata. Vår erfaring er at når du først har bygget en portefølje og lært rutinene, vil du bruke stadig mindre tid per bilde. Du kan også se på dette som et engangsprosjekt: Når porteføljen først er lastet opp, vil bildene ligger der å være tilgjengelige for salg og dermed ha potensial til å bli en passiv inntektsstrøm. Ingen av plattformene krever at du laster opp nye bilder jevnlig.

Vi sjekker selv de tre plattformene daglig for å se om vi har solgt noe, og selv om inntekten per bilde kan være lav, er det alltid motiverende med et salg.

Våre tips til deg som ønsker å komme i gang med stockfoto:

  1. Start med dine beste bilder: Og husk at du ikke trenger å ta nye bilder med én gang. Kanskje har du gode bilder på mobilen fra flere år tilbake.
  2. Vær tålmodig: De første salgene kan ta tid, men husk at når bildene først er godkjent, kan de selges om og om igjen.
  3. Mange muligheter: Last opp samme bilde på flere plattformer (med mindre du har eksklusiv avtale).
  4. Hold det enkelt: Du trenger ikke dyre kameraer. Mobilkamera holder lenge hvis du tar hensyn til lys, motiv og komposisjon.
  5. Bruk tiden på å legge til utfyllende metadata: En god tittel og nøkkelord har mye å si for hvor ofte bildene dine dukker opp i søk. ChatGPT kan være et veldig nyttig hjelpemiddel for å lage god metadata.
  6. Eksperimentér: Ikke vær redd for å prøve nye motiver, redigeringer eller temaer. Uvanlige perspektiver selger også! Kan eksempelvis det bilde du har av et tåkete landskap passe en bedrift som skal legge en ny strategi ?:)
  7. Følg med på hva som selger: Bruk denne innsikten når du skal finne nye motiver å ta bilder av.

📷 Kom i gang med Shutterstock her