Ti ting vi gjør for å spare penger på bil og bilutgifter

Forsidebilde til innlegget som viser et bilpanser som er åpent

Dette er den tredje delen i en artikkelserie der vi deler små og store sparetips og triks vi selv bruker for å få pengene våre til å strekke lengst mulig. Noen av tipsene gir små besparelser, mens andre kan føre til betydelige innsparinger over tid.

Del en handler om ting vi gjør for å spare penger på mat og dagligvarer, mens del to tok for seg noen av de sparegrepene vi bruker for å kutte kostnader på reiser. Denne artikkelen handler om hvordan vi holder utgiftene knyttet til bilhold så lave som mulig.

Dropper å kjøpe helt ny bil

    Verditap på biler er betydelig, og det er gjerne størst når bilen er helt ny. Vi dropper derfor å kjøpe helt ny bil, og satser heller på biler som er noen få år gamle.

    Sjekker og forhandler priser på bilforsikringen 1-2 ganger per år

    Å sjekke pris på forsikringer er for å være ærlig noe vi synes er ganske kjedelig, men når vi ser hvor mye penger vi sparer på denne strategien så er det likevel noe vi gjør jevnlig. Ved å sammenligne priser mellom forsikringsselskaper har vi et forhandlingskort mot forsikringsselskapet vårt dersom noen andre tilbyr lavere pris. Noen ganger setter da forsikringsselskapet ned prisen tilsvarende, andre ganger må vi bytte selskap for å få bedre betingelser. Selve forsikringsbyttet tar det nye selskapet seg av, så jobben ligger i å undersøke prisene, ikke i selve byttet.

    Passer på å ha riktig kjørelengde

    Når det gjelder forsikring passer vi også på å ha riktig kjørelengde. Det er ingen grunn til å betale for flere kilometer enn man kjører. Når det er sagt så kan det bli veldig kostbart dersom man har kjørt over kilometersgrensen og er utsatt for et uhell. Det er derfor viktig å passe på at man har tilstrekkelig kjørelengde.

    Har litt høyere egenandel på forsikring

    Det siste punktet angående forsikring, gjelder egenandelen. Vi har en relativt solid buffer og vet at vi alltid har penger i bakhånd dersom noe skulle oppstå. På grunn av dette er vi komfortable med å sette opp egenandelen noe for å få en litt lavere årspris. Dette er kanskje ikke noe som passer alle.

    Passer på å fylle drivstoff når prisen er lav

    Vår bil er en ladbar hybrid som vi er avhengig av å fylle bensin på med jevne mellomrom. Vi pleier å sjekke priser ved hjelp av Drivstoffappen når bilen har rundt halv tank, og fyller når prisen er på et greit nivå. Ved å ikke vente til tanken er helt tom kan vi som oftest se an prisen noen dager og slå til når den er rimelig i stedet for å måtte fylle uavhengig av pris. Vi følger også med på drivstoffrabatter hos de ulike bensinstasjonkjedene.

    For de som lader elbil er prisoversikten til NAF nyttig for å sammenligne priser. Det finnes også ulike rabatter på hurtiglading av elbil.

    Slår sammen flere ærender hvis vi bruker bilen

    Å bruke bil er dyrt. Vi forsøker derfor å være bevisste på hvor mye vi kjører, og vi slår gjerne sammen så mange ærender som mulig når vi setter oss i bilen. Med alle bomringene rundt oss i Oslo-området er det spesielt mye å spare på å gjøre flere stopp når vi først passerer en eller flere bommer.

    Parkerer utenfor bommen

    Når det er mulig, parkerer vi også utenfor bommen dersom plassen vi skal til ikke er så langt unna.

    Følger alle servicer

    Ved å følge anbefalte serviceintervaller sørger vi for at bilen blir godt vedlikeholdt og at den fungerer optimalt. Å ha fulgt opp serviceanbefalingene lønner seg også ofte ved et fremtidig salg.

    Vasker bilen jevnlig

    Dette henger litt sammen med det forrige punktet og handler om å ta godt vare på bilen. Å vaske bilen ofte er spesielt viktig om vinteren, når man kjører på saltede veier som fort kan gi rustskader.

    Innhenter flere pristilbud på service og reparasjoner

      Det kan være store prisforskjeller på ulike bilverksteder, og det å innhente pristilbud fra flere kan gi store besparelser. Vi pleier å bruke merkeverksted når bilen er forholdsvis ny, og andre verksteder når den blir litt eldre.

      Oppsummering

      Vi har spart mye penger på bilutgifter gjennom årene ved å følge tipsene over. Det er likevel ikke til å stikke under en stol at det å ha bil er dyrt, og at den største besparelsen rett og slett er å droppe å ha bil. Dersom man er avhengig av å ha bil er det lurt å begrense bruken så mye som mulig, forhandle på forsikringspris og ta godt vare på kjøretøyet. Man kan også spare en del penger på å ikke kjøpe en helt ny bil.