10 ting vi gjør for å spare penger på reiser: Del 1

Oppdatert:

Forsidebilde til innlegget som viser en person gående på en sti i en regnskog med en blå Osprey-sekk på ryggen

Innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker til Chillout

Dette er den andre delen i en artikkelserie der vi deler små og store sparetips og triks vi selv bruker for å få pengene våre til å strekke lengst mulig. Noen av tipsene gir små besparelser, mens andre kan føre til betydelige innsparinger over tid.

Den første artikkelen vi skrev handler om ting vi gjør for å spare penger på mat og dagligvarer. Denne artikkelen handler om grep vi tar for å spare penger på det som er vår lidenskap og hobby; nemlig reising. Vi fokuserer alltid på å spare både små og store summer, og har et tankesett om at hver krone teller. Med det mener vi ikke at vi bruker så lite penger som mulig på reiser eller i hverdagen, men heller at vi sparer på de områdene som ikke er så viktige for oss og heller bruker penger på det som gir oss glede. Ved hjelp av tipsene under (og enda flere som kommer i senere artikler) sparte vi nylig over 50 000 kroner på en luksustur til London.

1. Melder oss inn i alle relevante fly- og hotellfordelsprogrammer

De norske fordelsprogrammene vi har brukt hyppigst er SAS EuroBonus og Strawberry. Etter at Strawberry endret medlemsprogrammet til dårligere bonusopptjening og svakere fordeler, er vi imidlertid i tenkeboksen på hvilket hotellprogram som vil være vårt foretrukne i Norge fremover. På utenlandsturer er IHG vår førstevalg blant hotellkjedene.

Gjennom ulike medlemskap tjener vi opp poeng og fordeler som gjør at vi kan reise og bo billigere når vi er på ferie. Det kan for eksempel være i form av bonusreiser på fly hvor vi kun betaler skatter og avgifter, eller kostnadsfrie bonusnetter på hotell. Andre eksempler på hvordan ulike medlemskap gjør at vi sparer penger, er at vi noen steder får gratis frokost eller inngang til lounger som serverer drikke og måltider.

2. Melder oss inn i andre relevante fordelsprogrammer

Vi melder oss inn i alle relevante fordelsprogrammer og kundeklubber både i inn- og utland. Fordelene kan være cashback, rabatter eller kupongtilbud. Eksempler inkluderer kundeklubbene til McDonald’s, Avis Preferred og Color Club.

3. Kjøper reiseutstyr som varer lenge

Vi kjøper generelt lite ting, men når vi først handler noe ser vi etter kvalitetsprodukter som varer lenge. Da vi trengte en sekk til vår første lengre reise for 9 år siden, brukte vi mye tid på å lete etter den perfekte sekken med hensyn til både størrelse og funksjonalitet. Valget falt til slutt på en Osprey Farpoint 40. Sekken var ikke den billigste på markedet, men etter å ha vært med oss til 5 kontinenter og på utallige flyreiser, er den fortsatt i veldig god stand. Det eneste vi har trengt å gjøre med sekken har vært å vaske den, og å skifte løkkene som er festet til glidelåsene. Disse fikk vi gratis tilsendt av Osprey 8 år etter at sekken ble kjøpt. Sånn service setter vi pris på!

Dersom du har behov for reiseutstyr av god kvalitet, kan vi sterkt anbefale å handle dette fra reisebutikken Chillout. Chillout forhandler en rekke kvalitetsmerker innen reise og friluftsliv, deriblant sekker og annet utstyr fra Osprey. Vi har handlet hos Chillout i mange år, og alltid vært fornøyde med både leveringstid og produkter.

En bildekollasj av person med en Osprey sekk på ulike reisedestinasjoner, i en regnskog, på en strand, ved ett fjells

4. Planlegger hvilke aktiviteter vi vil gjøre

På denne måten kan vi sjekke priser i ro og mak og bestille gjennom den kanalen som gir lavest pris. Ofte er det billigere å kjøpe inngangsbilletter på nett fremfor i billettluka. En del turistattraksjoner har også dynamisk prising som gjør at man får billigere inngang dersom man er fleksibel på besøkstid.

5. Betaler alle reiseutgifter i lokal valuta og med kredittkort

Ved å betale alle reiseutgifter med kredittkort er vi tryggere mot svindel enn om vi hadde betalt med et debetkort. I tillegg tjener vi opp bonuspoeng vi bruker til nye reiser. Vi betaler selvfølgelig alle kredittkortregningene på forfallsdatoen, og sørger for å betale i lokal valuta siden det nesten alltid er billigst.

6. Spiser oss ut av kjøleskapet før vi drar

Før vi reiser på ferie, sørger vi for å spise opp eller fryse ned mat som kan bli dårlig mens vi er borte. Hvis vi skal på en lengre reise og trenger å tømme kjøleskapet helt, kan dette innebære noen dager med ganske kreative måltider som sørger for at vi ikke trenger å kaste noe mat.

7. Bruker Too Good To Go

Vi er veldig glade i Too Good To Go-appen og bruker den både når vi er hjemme og når vi er på farten. Too Good To Go rulles stadig ut i nye land, og det er utrolig enkelt å benytte appen på tvers av landegrenser.

8. Tar beina fatt så mye som mulig

Den aller billigste og enkleste måten å ta seg rundt på, er å bruke beina. Vi er veldig glade i å utforske nye steder til fots, og går derfor så mye vi orker når vi er på ferie.

9. Forsøker å reise mest mulig kollektivt

Det er nesten alltid billigere å reise med kollektive transportmidler, fremfor for eksempel å ta taxi eller å leie bil.

10. Booker refunderbart og sjekker jevnlig om prisene går ned

Dette sparetrikset bruker vi både når det gjelder hotell og dersom vi leier bil. Vår strategi er å foreta alle bestillinger så raskt som mulig etter at vi har planlagt en tur. Jo lengre tid i forveien vi booker hotell eller leiebil, jo større er gjerne sjansen for at prisene endrer seg i positiv retning. For reiser et stykke fram i tid hender det at vi avbestiller for så å bestille på nytt opptil flere ganger. Dette har spart oss for større summer gjennom mange år. I tillegg er det kjekt å ha muligheten til å kunne avbestille uten at noen penger går tapt dersom planene våre endrer seg.

Når det gjelder flybilletter er disse gjerne lite fleksible dersom man ikke booker fullt fleksible billetter, så dette tipset fungerer ikke like godt når det gjelder fly.

Oppsummering

For å spare penger på reiser er det mye å hente på å følge punktene over. Vi har spart aller mest gjennom medlemskap i fly- og hotellfordelsprogrammer, samt å samle bonuspoeng på kredittkortbruk. I tillegg har det å jevnlig sjekke om prisene på hotell og leiebil har gått ned, for så å bestille på nytt til lavere pris også gitt oss betydelige besparelser gjennom årene.