10 ting vi gjør for å spare penger på mat og dagligvarer: Del 1

Oppdatert:

Forsidebilde til innlegget som viser en handlekurv med mange matvarer i en butikk

Dette er første del i en artikkelserie der vi deler små og store sparetips og triks vi selv bruker for å få pengene våre til å strekke så langt som mulig. Noen av tipsene gir små besparelser i hverdagen, mens andre kan føre til betydelige innsparinger over tid.

Mat- og dagligvarer er en stor post i de fleste husholdningsbudsjetter, men det er heldigvis mange måter å redusere kostnadene på uten at det går på bekostning av kvaliteten på maten. Under har vi samlet 10 tips som vi bruker for å spare penger. Målet vårt er å få mest mulig ut av hver krone, redusere matsvinn og ta smarte valg som gir både økonomiske og miljømessige gevinster.

1. Er medlem av alle kundeklubber

Trumf, Coop, Æ, MENY MER, KIWI Pluss, Joker GLAD, Gigaboks Jippi – vi er med i alle kundeklubber for dagligvarebutikker og bruker alle medlemsfordelene som tilbys. Personlige kuponger, rabatter og bonuspoeng gir oss gode besparelser på mat- og dagligvarer.

2. Får cashback fra Rabble

Rabble er en app som gir oss penger tilbake når vi handler de produktene som er på kampanje gjennom appen. Noen produkter gir 100 % cashback, det vil si at de i praksis blir gratis. Andre varer gir for eksempel 50 % cashback eller 5 kr per vare. Bruk gjerne vår vervelink til å laste ned Rabble-appen om du ikke allerede har den.

3. Sjekker tilbudsavisene hver uke

Hver uke bruker vi litt tid på å gå gjennom ukens tilbudsaviser. Apper som Mattilbud, Kupp og eTilbudsavis er kjekke fordi de samler alle tilbudsavisene på samme sted.

4. Sammenligner priser med apper

For å være sikker på at vi gjør en god handel, sammenligner vi tilbudsprisene vi finner med prisene i appene til Oda, MENY og SPAR. Dette gjør det enklere å vite om et tilbud faktisk er et godt tilbud. Her finner du en artikkel om hvordan vi gjør dette i praksis.

5. Handler mye når ting er på tilbud

Når vi finner varer til en god pris, kjøper vi inn større kvantum og lagrer hjemme. Dette gjelder spesielt tørrvarer, hermetikk og ting som kan fryses. Vi har som målsetting å aldri kjøpe varer som kan lagres til fullpris. Vi får det ikke alltid til, men det tilhører faktisk sjeldenhetene at vi kjøper mel, pasta, vaskemidler, hygieneprodukter eller toalettpapir på fullpris. Ulempen med dette er at det krever en del lagringsplass, mens fordelen er at vi alltid har et rikholdig beredskapslager.

6. Spiser opp all mat

En av de enkleste måtene å spare penger på dagligvarer er å spise opp maten man kjøper. Dette virker kanskje selvsagt, men dessverre er det sånn at over 450 000 tonn mat som kunne vært spist, blir kastet hvert år i Norge. Det tilsvarer over 80 kg mat per innbygger per år. For å unngå å kaste mat, planlegger vi måltidene vi spiser og sørger for at alt som kan spises, blir spist. Å unngå matsvinn er bra for både lommeboka og miljøet.

7. Har «rare» måltider basert på matvarer som må brukes opp

Dette punktet henger tett sammen med det forrige sparetipset. Litt kreativitet på kjøkkenet kan være en nøkkel til å spare penger. Vi setter sammen middager og måltider av det vi har liggende – for eksempel en kombinasjon av rester og ingredienser som nærmer seg utløpsdato. I stedet for å kjøpe inn mange matvarer for å lage en tradisjonell oppskrift, ser vi om vi heller kan kombinere ting vi allerede har. Det blir ofte til nye og overraskende gode retter.

8. Dropper unødvendige varer som for eksempel tøymykner

Tidligere brukte vi alltid tøymykner når vi vasket tøy, men dette har vi nå rett og slett stoppet å bruke.

9. Reduserer bruken av andre varer som for eksempel tørkepapir

Vi har ikke helt sluttet å bruke tørkepapir, men forsøker å redusere bruken så mye som mulig og heller bruke kluter vi kan vaske.

10. Lager mest mulig mat fra bunnen

Det siste punktet i denne artikkelen handler om at vi forsøker å lage mest mulig mat fra bunnen av. Dette er ofte, men ikke alltid billigere enn å kjøpe ferdigretter. Vi synes uansett at hjemmelaget mat smaker best, og mener også at det er det sunneste for kroppen.

Oppsummering

Ved å ta gode valg og planlegge litt i hverdagen, er det mulig å spare store summer på mat og dagligvarer. Tipsene over har hjulpet oss med å kutte matbudsjettet betydelig, samtidig som vi kaster svært lite mat. Vi håper de kan inspirere deg til å spare penger og redusere matsvinn i din hverdag også. I neste del av artikkelserien vil vi dele flere sparetips innen andre områder av hverdagslivet. Følg med!